1. De ce este importanta folosirea de drone agricole?

Ca in oricare alt domeniu, informatia este vitala in ceea ce priveste dezvoltarea antreprenoriala. A sti cu exactitate ce se intampla cu terenurile cultivate, dar si a fi la curent cu evolutia culturilor, reprezinta un avantaj imens in ceea ce priveste investitiile. Aceasta informare permanenta si actualizata, se poate traduce ca fiind agricultura de precizie, un concept complex, insa cu multiple avantaje atat pentru fermieri cat si pentru culturile acestora. Densitatea culturilor sau din contra terenurile a caror insamantare este deficitara, raportul de crestere a plantelor sau necesitatile loturilor (apa, ingrasamant, etc), acestia sunt doar cativa dintre indicatorii pe care ii putem avea in vedere pentru a ne imbunatati tehnicile de cultivare, dar si productivitatea lotului cultivat.

2. Cum folosim imaginile furnizate de drone agricole ?

Imaginile surprinse de catre drone sunt colectate si analizate de catre sistemul de baza, care poate oferi adevarate harti ale suprafetelor de teren. In acest fel pot fi urmariti diversi parametri de interes general in ceea ce priveste activitatea agricola, iar acestia tin in principal de gestionarea informatiei in vederea obtinerii de rezultate. Practic se stabileste un circuit inchis, care functioneaza in cativa pasi simpli: cauza, efect, analiza, planificarea unor operatiuni tehnologice de urmarire a culturilor cu ajutorul unor drone, aplicarea masurilor si in cele din urma verificarea rezultatelor obtinute.

2.Ce este agricultura de precizie?

Definiția agriculturii de precizie: Managementul terenurilor agricole ţinând cont de variaţia naturală, specifică a solurilor şi nu de împărţirea administrativă a acestora 

Agricultura de precizie presupune să faci lucruri corect, în momentul și locul potrivit. Dacă este să definim agricultura de precizie, atunci acest concept se poate contura prin 3 cuvinte-cheie: timp, precizie și aplicare.

Agricultura de precizie poate fi definita simplu prin – utilizarea tehnologiei pentru eficientizarea costurilor in agricultura, informarea permanenta a fermierului asupra culturii si obtinerea unor informatii clare asupra productiei agricole.

Fermierii care practica o astfel de agricultura au la dispozitie tehnologii moderne de gestiune care le ofera informatii detaliate si in timp real asupra culturilor administrate de acesta. Practic putem vorbi de o agricultura pentru fiecare metru patrat. Avantajele principale prin utilizarea acestor tehnologii sunt:

  • Gestionarea zonelor de teren bazata pe variatiile din domeniu.
  • Gestionarea fiecarei intrari in productia vegetala: ingrasaminte, calcar, erbicid, insecticid, seminte, etc.
  • Analiza specifica zonei, pentru a reduce cantitatea de deseuri, cresterea profiturilor si sa mentinerea calitatatii mediului.

Pentru toate cele de mai sus dronele reprezinta un instrument de masura extrem de valoros pentru ca permit observarea precisa a terenurilor si a culturilor agricole.

Sursa: Gazetadeagricultura.ro

4. Cum se folosesc fermierii de drone agricole, in alte tari ?

Se vorbeste tot mai mult despre avantajele aduse de drone agricole,  insa aceasta tehnologie noua este folosita doar de un procent mic de fermieri. Camera de Agricultura din Deux-Sevres (Franta) a organizat recent demonstratii de ferma, la cultura de rapita si de grau, pentru a arata fermierilor modul in care dronele si alte tehnologii pot fi folosite ca instrumente de management al fermelor.

Ministerul Francez pentru Agricultura a implementat reteaua DEPHY in 2010. Aceasta este o retea de ferme, care pot actiona ca ferme demonstrative prin care se arata, intr-un mod convingator si practic, exemple de utilizare eficienta a produselor si tehnologiilor de protectie a culturilor. In noiembrie 2015, doua dintre aceste ferme au gazduit demonstratii de ferma care au avut ca obiectiv utilizarea dronelor ca instrumente de management al fermei.

Dronele utilizate fac parte dintr-un sistem de management al fertilizarii cu azot la culturile de grau si rapita numit “Mes dron’im@ages” dezvoltat de Camerele Agricole din Franta. Consilierii de la Camera de Agricultura din Deux-Sevres au prezentat aceasta tehnologie fermierilor prezenti la demonstratia practica si au oferit ulterior detalii si informatii suplimentare despre utilizarea dronelor.

Parcelele cultivate cu rapita sau porumb sunt survolate de catre o drona echipata cu o camera speciala (senzor multispectral). Aceste fotografii, atunci cand sunt analizate, ofera informatii detaliate despre biomasa culturilor agricole si cantitatea de azot din acestea. Acesti parametrii sunt folositi pentru a stabili necesarul de azot, selectiv, pentru fiecare zona din parcelele cultivate.

Sursa: Gazetadeagricultura.ro