);
Supraveghere cu drone

Care sunt avantajele dronelor in domeniul agricol?

By 27/11/2017 No Comments

Agricultura de precizie incepe sa prinda contur si in tara noastra, fiind de fapt o posibilitate extraordinara de crestere a productivitatii si implicit de reducere a costurilor. Folosirea unor drone in agricultura aduce cu sine posibilitatea cartografierii terenului cultivat si mai mult decat atat o evidenta reala si actualizata a starii acestuia, a culturilor sau a zonelor care necesita atentie din partea fermierilor. Dronele agricole sunt echipamente specializate, menite sa monitorizeze in zborul lor o anumita suprafata de teren, urmand ca in baza  informatiilor vizuale transmise, beneficiarii sau fermierii sa poata lua cele mai bune masuri de crestere a productivitatii agricole.
De ce este importanta folosirea dronelor in agricultura? Ca in oricare alt domeniu, informatia este vitala in ceea ce priveste dezvoltarea antreprenoriala. A sti cu exactitate ce se intampla cu terenurile cultivate, dar si a fi la curent cu evolutia culturilor, reprezinta un avantaj imens in ceea ce priveste investitiile. Aceasta informare permanenta si actualizata, se poate traduce ca fiind agricultura de precizie, un concept complex, insa cu multiple avantaje atat pentru fermieri cat si pentru culturile acestora. Densitatea culturilor sau din contra terenurile a caror insamantare este deficitara, raportul de crestere a plantelor sau necesitatile loturilor (apa, ingrasamant, etc), acestia sunt doar cativa dintre indicatorii pe care ii putem avea in vedere pentru a ne imbunatati tehnicile de cultivare, dar si productivitatea lotului cultivat.

 

Folosirea dronelor in agricultura ne mai poate aduce in plus un avantaj foarte important. Prin cartografierea zonei vizate, pot fi gestionate cu mult mai bine cantitatile de ingrasaminte aplicate si de asemenea pot fi observate si zonele in care este nevoie de o atentie sporita in ceea ce priveste poluarea sau reducerea cantitatii de deseuri care ar putea avea un efect nociv asupra mediului inconjurator. Plantele daunatoare ce se pot infiltra in culturi pot fi depistate cu usurinta, iar in consecinta pot fi adoptate masuri care sa actioneze in vederea rezolvarii acestor situatii. Acelasi lucru se poate face si in cazul bolilor si a daunatorilor, problemele in acest sens putand fi depistate la timp cu ajutorul dronelor, lasand posibilitatea fermierilor sa adopte cele mai bune solutii in acest sens.

 

De ce mai este avantajoasa utilizarea de drone in agricultura si practicarea agriculturii de precizie? Imaginile surprinse de catre drone sunt colectate si analizate de catre sistemul de baza, care poate oferi adevarate harti ale suprafetelor de teren. In acest fel pot fi urmariti diversi parametri de interes general in ceea ce priveste activitatea agricola, iar acestia tin in principal de gestionarea informatiei in vederea obtinerii de rezultate. Practic se stabileste un circuit inchis, care functioneaza in cativa pasi simpli: cauza, efect, analiza, planificarea unor operatiuni tehnologice de urmarire a culturilor cu ajutorul unor drone, aplicarea masurilor si in cele din urma verificarea rezultatelor obtinute.

 

Utilizarea dronelor in agricultura este in mod cert o revelatie in acest domeniu, iar rezultatele obtinute denota calitatea metodei. Din ce in ce mai multi fermieri se declara multumiti de rezultatele obtinute, drept pentru care ne asteptam ca in urmatorii ani sa vedem un adevarat aflux de beneficiari care sa incerce sa resusciteze domeniul agricol prin folosirea tehnologiei, dandu-i un imbold spre a-l aduce pe primele pozitii in ceea ce priveste activitatea antreprenoriala.