);
Supraveghere cu drone

Cum realizam cresterea productivitatii prin agricultura de precizie?

By 27/11/2017 No Comments

Pentru unii dintre noi sintagma “agricultura de precizie” poate fi una cu adevarat necunoscuta, insa in mod clar o data ce ai incercat aceasta posibilitate nu te vei mai intoarce la metodele traditionale de gestionare si urmarire a culturilor. Cu totii ne dorim ca terenurile cultivate sa aiba un randament ridicat, iar productivitatea sa se poata situa dincolo de cotele rezonabilului, depasind valoarea investitiilor initiale. Pe scurt, cu totii ne dorim sa observam o crestere a productivitatii, fara a fi nevoiti sa investim in plus fata de cat am facut-o pana la acest moment. Din fericire pentru fermierul modern exista o solutie perfecta in acest sens, agricultura de precizie punand la dispozitia oricarui fermier toate datele de care are nevoie pentru dezvoltarea propriei afaceri, cu rezultate vizibile in ceea ce priveste cresterea productivitatii.

Agricultura de precizie are la baza conceptul urmaririi indeaproape a culturilor, folosind in acest sens echipamente speciale care sa permita cartografierea zonei si obtinerea unor imagini in timp real, de la fata locului sau senzori speciali care sa transmita informatii relevante despre starea solului si despre cea a culturilor. In cazul unor suprafete mari de teren, acest lucru este cu atat mai avantajos cu cat echipamentele folosite pentru obtinerea imaginilor, in speta modelele de drone folosite in segmentul agricol, au posibilitatea functionarii pe perioade de circa o ora, lucru care permite captarea imaginilor de pe o suprafata de teren mult mai mare decat in cazul folosirii metodelor traditionale. Astfel parcelele de teren pot fi vizualizate cu usurinta, iar cresterea si dezvoltarea culturilor poate fi verificata fara a mai fi necesar sa pierdem timp si resurse pecuniare in acest sens.

 Cresterea productivitatii prin scaderea costurilor de productie mai are la baza si folosirea unor senzori care ne pot avertiza cu privire la anumite caracteristici ale solului. Senzorii acestia ne transmit de fapt informatii despre modificarile de teren, dar si informatii despre modul de comportare al acestuia. Umiditatea este principalul factor asupra caruia isi indreapta atentia majoritatea fermierilor, iar aceste informatii pot fi obtinute cu usurinta astazi, lasandu-ne noua posibilitatea de a indrepta resursele exact acolo unde este nevoie. Nu vom mai face in acest fel risipa de apa pentru intreaga suprafata de teren, ci ne vom indrepta punctual catre acele zone care solicita mai multe resurse, astfel incat culturile sa se poata dezvolta cat mai armonios. Acelasi lucru se intampla si in cazul ingrasamintelor necesare solului si culturilor, iar diferentele dintre terenurile pe care se practica agricultura de precizie fata de agricultura traditionala sunt cu adevarat foarte mari. Modelele de drone folosite in agricultura pot transmite imagini cu prrivire la starea terenului, putand verifica astfel rezultatele utilizarii agriculturii de precizie in teren.

 

Asadar, asa cum era de asteptat, tehnologia a patruns puternic si pe piata agricola, iar in Romania sistemele special create pentru agricultura de precizie, dronele si soft-urile sunt din ce in ce mai cautate de catre fermierii care pastreaza vie aceasta indeletnicire nobila. Verificarea, monitorizarea si implementarea solutiilor, sunt caracteristicile care conduc in mod clar catre cresterea productivitatii, reducand insa consturile, dar si catre folosirea eficienta a resurselor si conservarea si protejarea mediului inconjurator.